zondag 30 maart 2008

Zomaar

Eindelijk, de tijd en zin om weer eens het blog te updaten. Op veler verzoek nu een paar plaatjes van onze werkplaats. Rechts staat ons werkpaard op een nieuwe ruitsponning te wachten. Gelukkig is dit project vandaag afgerond. De sponning was onder het rubber totaal weggeroest. Nu zit deze er weer nieuw in en staat weer in de verf. Beetje bij beetje knappen we deze Chevrolet Van op. En kan hij als reklame plaatje gaan dienen. Ook een gasinstallatie komt erin, dan kunnen we riant en voordelig een tripje Nederland doen. Eindelijk een auto met airco en cruisecontrol. Maar het kost enorm veel energie en tijd, die eigenlijk erg schaars is. Dat is toch wel anders dan wij gewend waren. Mijn dagen zijn ongeveer 10 uur lang. Daarintegen heb ik geen last van tijdsverlies door reizen (nouja, altijd 3 minuten) en tussen de middag eet ik lekker thuis een warme hap met mijn vrouwtje. Dat is een heerlijke onderbreking. En als bonus ga ik na dat eten nog een 10 minuten op bed liggen, lekker hoor.

De zaak draait, we klagen niet, want we hebben
elke maand ons salaris en hebben zelfs
uitlijnapparatuur gekocht. Er komen nog steeds
elke dag nieuwe mensen binnen, daarmee is ons
klantenbestand dus nog steeds aan het groeien.
Maar wat zijn de Zweden zuinig, als het op uitgaven voor de auto gaat. Dat hadden we niet verwacht. Velen Zweden nemen zelf hun onderdelen mee! Zelfs olie komt regelmatig voor.
Laatst had ik een klacht, we hadden vier nieuwe banden verkocht aan een klant, waarvan er 1 band aldoor leeg liep. Na een controle, ventiel wissel en nog een controle, toch een nieuwe band besteld. Bij demontagen bleek de band binnenin beschadigd, ze had een trottoir geraakt. Geen garantie dus. Ze vroeg als eerste wat een nieuwe band dan kostte. Dat was blijkbaar op dat moment te duur, waarop ze zei, monteer de oude maar weer. Dan pomp ik hem wel elke week op! De band was zodanig beschadigd, dat hermontage onverantwoord was en ik uiteindelijk toch een nieuwe band verkocht. Maar alleen het idee al. Dit is overigens geen uitzondering.
Vorig weekend hadden we een hele week sneeuw. De zon scheen overdag, mooi winterweer. Maar zoveel sneeuw hadden we nog niet meegemaakt. Maar nu gaat het zomer worden, alles wijst in die richting en het is heerlijk buiten. Volgend wekend gaan we aan onze moestuin werken (zoveel tuin, wat moet je er anders mee) en de appelboom snoeien.

Met de paas stond Paul nog een leuke verrassing te wachten. De kinderen gaan verkleed langs de deuren en delen tekeningen uit met "glad påsk",
daarop, dan krijgen ze een aantal snoepjes. Dit lijkt erg op het St. Maarten in NL. De mensen die uitdelen versieren een struik in de tuin met gekleurde veertjes. Pasen wordt net als de kerst groots gevierd, ook het centrum hing vol met gekleurde veertjes, heel apart. Zo waren we weer een traditie rijker, waar we door toevallig met de buurvrouw te praten achterkwamen. Helaas hadden we voor de paas ook een zeer onaangename verrassing. Onze verwarmingsketel begaf het op paasavond. En aangezien deze dingen een stukje duurder zijn dan in NL valt dat erg tegen. Gelukkig zijn ze in Zweden erg vooruitstrevend als het op energiebesparen aankomt. De ketel die we nu hadden (15 jaar oud), wordt vervangen door een die ook warmte uit de omgeving en ruimtes haalt en deze drie keer opwaardeerd (zelfde principe als een koelkast). waardoor we per jaar ongeveer 700 euro gaan besparen. Ook ons huis wordt dan meteen geventileerd en de lucht gezuiverd. En zomers zal het systeem het huis koelen. De warmte uit de lucht wordt dan aan het warmwater toegevoegd.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

He, he eindelijk een update!! regelmatig gekeken en al verwacht dat jullie geen tijd zouden hebben voor een updat, maar hier is hij dan!
Inderdaad zijn ze zuinig als ze zelf onderdelen/olie meebrengen. dat hoef je hier niet te proberen, dan sta je zo weer buiten.
Leuk en goed te horen dat het nog steeds goed gaat.

Groetjes Reiny en Loes

Anoniem zei

Hey,
Eindelijk weer een berichtje van jullie. Het blijft leuk om te lezen over jullie leven. Ik wist niet dat ze in Zweden ook pasen vierde. Wel heel leuk.
Wat fijn dat het zo goed gaat met jullie en de garage.
Groetjes van Patrick,Carla,Jeffrey en Duncan